SOCIAL MEDIA

Muotoilun aarteet: Suomalaisia valaisimia

Poikkesin eräänä arkivapaana pitkästä aikaa kirjastossa ja sisustuspuolen hyllystä löysin mielenkiintoisen kirjan. Anna-Kaisa Huuskon ja Pekka Järveläisen Muotoilun aarteet: Suomalaisia valaisimia (WSOY 2012).


Kirja alkaa johdannolla valaistuksen kehityksestä Suomessa ja sen jälkeen se esittelee valaisimia ja muotoilijoita aina 1800-luvulla syntyneestä Emma Saltzmanista vuoden 2006 Nuoreksi muotoilijaksi valittuun Jukka Korpiheteen, unohtamatta tietenkään Paavo Tynelliä, Alvar Aaltoa tai Yki Nummea.


Kauniit kuvat ja tiedot valaisimista ovat mukaansatempaavia ja luinkin koko kirjan yhdeltä istumalta. Muutama valaisin jäikin erityisesti mieleeni ja löytyihän kirjasta iki-ihana Octokin.Tiesittekö muuten, että Pohjoismaiden ensimmäinen sähkölamppu syttyi Tampereella Finlaysonin tehtaalla 15.3.1882? Tai että ensimmäiset sähkövalaisinten suunnittelijat olivat arkkitehteja?


Ihanaa viikonloppua! Minulla on takana kaksi yövuoroa, joten alkanut viikonloppuvapaa menee rehellisesti sanottuna laiskotellessa ja palautuessa. Ja aion kyllä nauttia täysillä!

6 kommenttia :

 1. Minäkin olen lukenut tuon kirjan :) Oman kodin valaisimet on pääosin Ikeasta tms, mutta ainahan näitä muita voi ihailla. Kauniita valaisimia on niin paljon! Toivottavasti siellä on levätty nyt kunnolla :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei meiltäkään löydy design-valaisimia, mutta ainahan suomalaisesta muotoilusta on mukava lukea ja oppia :) Ja noi kauniit kuvat oli ihan parhautta tossa kirjassa! Yritetty on levätä ja nauttia ystävien seurasta :)

   Poista
 2. Mielenkiintosen oloinen kirja. Löytysköhän täältä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mielenkiintoinen, suosittelen ehdottomasti! Kannattaa käydä katsomassa :) Ja voihan sen vissiin tilata toisesta kirjastosta, ainakin Tampereella asuessani tilailin vaikka mitä kirjoja muista kirjastoista :D

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.