SOCIAL MEDIA

Kun inspiraatio muuttuu ahdistavaksi

Sosiaalinen media tarjoaa helpon väylän sisustusinspiraation etsimiseen ja jakamiseen ja jo pelkästään Facebookissa on kymmeniä erilaisia sisustukseen liittyviä ryhmiä. Vaikken itse kuulu kuin muutamaan, tuntuu seinäni täyttyvän päivittäin mielipidekyselyistä. Erilaisten sisustukseen liittyvien ongelmien pohtiminen ja avun kysyminen muilta aiheesta kiinnostuneilta on tottakai tervetullutta, sitä vartenhan niitä sisustusryhmiä on. Mutta jos rakennat tai remontoit taloa, niin eikö keittiö kannata tehdä sillä mallilla ja niillä materiaaleilla, joista itse pidät eikä kysellä erilaisissa ryhmissä satojen tuntemattomien eriäviä mielipiteitä? Kokemuksia tuotteista ja keittiömalleista on tietenkin hyvä kysyä, mutta itseäni ihmetyttää kerta toisensa jälkeen "onko ihan tyhmä kaappien väri" -kysymykset. Jos itse pidät väristä, niin mitä väliä muiden mielipiteillä on? Eikö kotia kuitenkin tehdä itselleen?


Kirjoitin juuri opintoihini liittyen esseen mielikuvamarkkinoinnista ja tajusin sen levinneen yritysmaailmasta ihan meidän tavalliseen arkeen. Milloin kodit muuttuivat mainoskuviksi ja juhlat menivät pilalle, kun skumppa tarjoiltiin kertakäyttömukeista? Milloin ihmiset alkoivat tavoitella mielikuvia ja unohtivat omat mielipiteensä? Suhteeni Instagramiin onkin muuttunut viime viikkoina ja olen huomannut sen tuottavan enemmän pahaa kuin hyvää mieltä. Feediä selatessa, toinen toistaan upeammat kuvat saavat oman kodin tuntumaan vääränlaiselta. Niin vahvoina luodut mielikuvat ovat minunkin päässäni.


Kun kaikki somessa jaettavat kuvat ovat nykyisin ammattilaistasoa, nousee oma julkaisemisen rima melko korkealle. Kaipaankin niitä aikoja, kun illanvietossa napattiin spontaanisti ystävien kesken kuva, jossa jonkun pää jäi aina puoliksi ulkopuolelle. Niistä kuvista tuli kuitenkin parhaita ikinä, täynnä muistoja ja tunnetta. Niissä ei aseteltu ihmisiä tiettyihin asentoihin eikä etsitty sitä täydellistä kuvakulmaa. Ja ruokakin saatiin syötyä lämpimänä.


Saan ympäröivästä maailmasta valtavasti inspiraatiota ja aivoni tuntuvat monesti käyvän ylikierroksilla kaiken visuaalisen informaatiotulvan keskellä. Kun kaikki ympärillä oleva tuntuu viimeisen päälle stailatulta ja tietyllä tapaa samanlaiselta, saa se itseni aika ajoin ahdistumaan. Onko ympäristön muokkaamat mielikuvat todella niin vahvoja, että kodit sisustetaan muiden odotusten mukaan omat mieltymykset unohtaen?

14 kommenttia :

 1. Olen itse miettinyt monesti tuota ihan samaa (ja varmaan samsisissa fb-ryhmissä) että miksi pitää kysyä muiden mielipidettä oman kodin sisustamiseen. Ihan hölmöä mielestäni. Eikö joka kodin kuulu viehättää niitä ihmisiä, jotka siellä asuvat, eikä suinkaan muita? Ja eikö omaan kotiin saa kantaa juuri niitä tavaroita, joista itse tykkää? Minä vastaan molempiin kysymyksiin, että KYLLÄ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti olla ainoita, jotka samaa on ihmetellyt :) Ja noihin kysymyksiisi vastaan minäkin KYLLÄ, oman kodin täytyy näyttää omalta, ei siltä, mistä naapuri tai kumminkaimanserkku tykkää!

   Poista
 2. Oot kyllä asian ytimessä! Jotenkin ammattimaisuus kiehtoo, mutta toisaalta luo paineita ja huonommuudentunteita. Olenkin yrittänyt hokea itselleni mantraa, että ei haittaa, mä teen omaa juttua eikä tarvitse yltää toisten tasolle - missään elämän asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä siinä ammattimaisuudessa tietenkään oo mitään pahaa, itse tykkään kovasti esim. Bo LKV:n stailatuista kuvista ja niitä aina Instassa ihailen. Mutta se onkin bisnestä ja se ero onkin juuri siinä, että me kaikki ei olla ammattikuvaajia (tai stailaajia) eikä meidän tartte ollakaan :) Itsekin sorrun liian usein siihen, että vertaan omia kuvia ammattilaisten kuviin. Ja sehän on ihan tyhmää, meistä jokaisella kun on ne omat vahvuudet. Mutta tästä sen näkee, miten helposti niihin "täydellisten kotien" mielikuviin lähtee mukaan :) Joten tehdään me vaan omaa juttuamme omalla tyylillä <3

   Poista
 3. Veit sanat suustani Jozzu :) Ihan samoja ajatuksia jo monesta kanavasta. Siksi onkin tärkeä tehdä juuri sitä omaa juttua ja omalla persoonalla.

  Muutoinkin aitous on aina muodissa...feikit tulee ja menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu, että aitous on aina muodissa! On kyllä niin totta ja pätee sekä tuotteisiin, ympäristöön kuin ihmisiinkin :) Aika moni tuntunut samansuuntaisia asioita pähkäilevän ja hyvähän se on, että asioita pohditaan ääneen (vaikkakin blogien tapauksessa kirjallisina, mutta you got the point :D)

   Poista
 4. Hyvä postaus. Olen samoilla linjoilla sinun sekä Fridan ja Irinan kanssa. Itse olen jättänyt muutaman blogin lukemisen väliin kokonaan, koska aitous on kadonnut. Kyllä kodin mielestäni tulee olla koti asujilleen ei muille ihmisille tai heidän mieltymysten mukaan sisustettu. Toivoisinkin persoonallisuutta sisustamiseen ja rohkeuttaa sisustaa omien mieltymysten mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, koti on nimenomaan asujilleen, julkiset tilat on sitten erikseen :) Itsekin toivon, että ihmiset uskaltaisivat olla omia itsejään, oli kyse sitten sisustamisesta, pukeutumisesta tai ihan oman mielipiteensä kertomisesta. Tylsäksihän tämä maailma muuttuu, jos kaikki työnnetään samaan muottiin!

   Poista
 5. Kyllä. Ja sisustaa pitäisi sääntöjen ja normien mukaan. Ruokailutilan valaisimen pitäisi olla täsmälleen 80cm (vai mitä se olikaan :D) päässä pöydän pinnasta, maton pitää yltää kaikkiin huonekaluihin olohuoneessa, täytyy olla monenlaista materiaalia struktuuria ja sävyt pitää olla prikulleen oikein. Toki onhan nämä hyviä suuntaa antavia ohjeita, millä voi saavuttaa harmonisen sisustuksen, mutta siinä helposti unohtuu kenelle sisustetaan. Hyvä kirjoitus..! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nuo säännöt on kyllä kanssa semmoisia, mitä viljellään niin lehdissä kuin somessa: "älä tee tätä mattomokaa" tai "vältä suomalaisten yleisin sisustusvirhe" -otsikoilla :) Ohjeet on hyviä apuvälineitä, mutta sitten kun mitan kanssa asennetaan valaisinta oman ruokapöydän ylle, niin on ehkä menty pikkaisen yli :D

   Poista
 6. Loistava postaus! Olen lopen kyllästynyt seuraamaan blogeja ja instatilejä, jotka eivät tarjoa koskaan mitään uutta (paitsi seuraavan uuden designvalaisimen/tuolin/maljakon) ja samoja nurkkia pyöritellään päivästä ja viikosta toiseen. Ns. oikea elämä jää näiden täydellisten sisustusten alle. Voisin kirjoittaa aiheesta pitkästi, mutta jätän väliin sillä saisin vain aikaan pahaa mieltä ja eripuraa.
  Mut joo, koti on itseä ja elämistä varten, ei upeita insta/blogikuvia varten! Ja vain sillä on väliä mistä
  itse tykkäät! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Mä kyllä lukisin sen sun postauksen mielelläni, mutta uskoisin, että siitä nousisi melkoinen paskamyrsky :D Ja just niin, koti on itseä ja elämistä varten, ei täydellisiä kuvia varten! Kiva kun kommentoit ja tervetuloa Suomeen <3

   Poista
 7. Ensinnäkin, ihana blogi <3
  Ja toisenakin, olen niin samaa mieltä kanssasi. OSa blogeista ja instasivuista alkaa jo muistuttamaan sisustuslehden sivuja jotka joku ammattilainen on stailannut. Jokainen koti on melkein identtinen tavaroineen päivineen. Itsellä alkaa tuntua juuri siltä, etten pian kehtaa julkaista kotimme kuvia somessa kun meillä on niin tavallinen koti :( mutta silti meille tärkeä ja rakkaudella ja hoitajan pienellä palkalla sisustettu koti <3
  Ps. blogissani on hurjan ihana arvona menossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Liian helposti sitä alkaa vertaamaan omaa kotiaan muihin, vaikka eihän sen niin pitäisi mennä. Oli se koti sitten sisustettu pienellä tai suurella budjetilla, tärkeintä on, että se olisi asujien mieltymysten mukainen. Ei siis ostettaisi sitä, mikä näyttää muiden silmissä hyvältä, vaan sitä, mistä itse pitää. Teillä on kaunis koti, kävin hieman blogiasi kurkkimassa, ja kuten sanoit, teille tärkeä ja rakkaudella sisustettu, joten jatka ihmeessä kuvien julkaisemista! Itsekin olen meidän kodin sisustanut sosiaalialan ammattilaisen pienellä palkalla (ja nykyisin opintotuella!!), joten ei se viihtyisä ja omaan silmään kaunis koti vaadi aina isoa tilipussia :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.