SOCIAL MEDIA

Vapaata riistaa?

Olen useampaan kertaan törmännyt omiin blogikuviini erilaisissa facebook -ryhmissä ja vaikkei niissä mistään kaupallisesta voitontavoittelusta ole kyse, aiheuttaa itse otetun kuvan näkyminen "väärässä paikassa" aina hämmennystä. Näissä tapauksissa olenkin kommentoinut kyseistä julkaisua ja avannut mahdollisimman kohteliaasti sanaista arkkuani kuvien luvattomasta käytöstä. Ihmiset eivät useinkaan ymmärrä toimivansa väärin (ja valitettavasti osa ei edes välitä) ja kertovat kuvan löytyneen googlesta. Ja mikä pahinta, useinkaan julkaisuissa ei edes kerrota, että kuva on lainattu, puhumattakaan sen tarkemmasta lähdeviitteestä. Tällöin lukijalle tulee helposti ymmärrys, että kuva olisi julkaisun laatijan oma.


Kuvieni pyöriminen facebookissa ei tietenkään aiheuta minulle minkäänlaista vahinkoa, tavallaanhan se on imartelevaa, että kuvani inspiroivat ihmisiä. Itseasiassa, inspiraation ja ideoiden antaminen muille onkin yksi suurimmista syistä kirjoittaa julkista sisustusblogia. Se ei kuitenkaan tee kuvien luvattomasta käytöstä yhtään sen oikeutetumpaa. Internetin aikakausi tuntuukin hämärtäneen valokuvien tekijänoikeuksia ja ihmiset kokevat kaiken netissä olevan vapaana riistana. Kuvien julkaiseminen internetissä vaatii aina kuvaajan luvan. Se, että kuva löytyy googlesta/pinterestistä, ei anna lupaa sen vapaaseen käyttöön.

Tässä vaiheessa joudun itsekin myöntämään virheeni, sillä myös verkkokauppojen tuotekuvien käyttämiseen täytyisi aina pyytää lupa, kuvat kun ovat valmistajien tai maahantuojien omaisuutta. Olen useasti tehnyt tuotekuvista blogiin kollaaseja ja niihin linkittänyt aina kuvan alkuperäisen lähteen (=verkkokaupan), mutta valitettavasti se ei ole riittävää. Oppimisen paikka on siis ollut itselläkin ja kollaasien tekoa täytyy jatkossa miettiä uudelleen.


Kuvien käyttöön liittyvän välinpitämättömyyden lisäksi, monilta tuntuu unohtuneen netiketti. Sosiaalinen media tarjoaa helpon ja välittömän kanavan jakaa ajatuksiaan ja ihmiset tuntuvat purkavan sinne kaiken, mitä sylki suuhun tuo. Mihin hävisi hyvät tavat ja toisten ihmisten kunnioitus? Oblik. -blogin Jutta kirjoitti muutama viikko sitten aikuisten ihmisten somekäyttäytymisestä ja allekirjoitan Jutan ajatukset täysin. Asioista (ja etenkään makuasioista) ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta jos mielipidettäsi ei ole edes kysytty, mikä oikeuttaa sinut haukkumaan toisten ihmisten kotia, elämää tai ulkonäköä? Kuinka paha olo täytyy ihmisellä olla, että toisten mollaaminen saa oman fiiliksen tuntumaan paremmalta? Epäilen vahvasti, että nämä nettikiusaajat eivät kyseisiä asioita sanoisi päin naamaa. Silti se tuntuu näppäimistön kautta olevan ok.

Muistan ikuisesti ala-asteella suoritetun ompeluajokortin, joka täytyi käsityötunnilla läpäistä ennen kuin ompelukoneella sai tehdä muita töitä. Voisiko aikuisille harkita netikettipassia, joka jokaisen täytyisi suorittaa, ennen verkkoyhteyksien aukaisemista? Se ei varmasti poistaisi kaikkia ongelmia, mutta pakottaisi ihmiset miettimään omaa nettikäyttäytymistään ja sitä, mikä ylipäätään on verkossa laillista.

12 kommenttia :

 1. Voi että kuinka loisto postaus! :) Kiitos kun nostit aiheen ja kirjoitit siitä! :)

  Tästä on jo jonkin verran aikaa ( pari vuotta! ) kun itse huomasin yhden oman blogikuvan fb ryhmässä. Kuvan lähdettä ei ollut ilmoitettu, ja tämä sai jotenkin ihan karvat pystyyn! Vieläkin voin muistaa kuinka asia hermostutti silloin! Laitoin ylläpidolle viestiä, sekä julkaisijalle, ja molemmat vastasivat hyvin kauniisti ja pahoitellen ja asia oli sitten aivan ok ja kuva poistettiin. Silloin asia oli niin uusi, että vaikutti sekin että tunne oli itsellä kovin voimakas. Mutta tosiaan, ilman muuta lähde pitää ilmoittaa!

  Aurinkoista päivää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Itsekin muistan ne fiilikset, kun näin yhden oman blogikuvan ensimmäistä kertaa aivan väärässä paikassa, ei sitä varmaan unohda koskaan. Nyt niin on käynyt jo useammin ja joka kerta tuntuu ärsyttävän aiempaa enemmän :D

   Mielestäni erilaisissa facebook -ryhmissä pitäisi ylläpitäjien ottaa jonkinlainen vastuu siitä, mitä kuvia ryhmässä julkaistaan. Ainakin yhdessä ryhmässä johon itse kuulun, muiden kuin omien kuvien julkaiseminen on kielletty ja se on hyvä, niinhän sen pitää ollakin. Ylläpidolla toki iso homma tarkastaa julkaisut, mutta vapaaehtoisestihan he ryhmiä pyörittävät.

   Lähde pitäisi kyllä aina ehdottomasti ilmoittaa (jos sitä ei löydy, älä julkaise kuvaa), mutta sekään ei lain mukaan ole riittävää, vaan lupa pitäisi aina kysyä. Itselle tämä ainakin jäi nyt mieleen ja saattaa olla, että kollaasien teko loppui minun osalta :)

   Aurinkoa keskiviikkoon! <3

   Poista
 2. Todella hyvä postaus. Vaikka en omia kuviani ole mistään löytänytkään (kuin omasta blogista), niin olen törmännyt tähän ko asiaan. Useampi bloggaaja käyttää blogissaan kuvia, mitkä on otettu muualta kuin omalta muistikortilta, ilman minkäännäköistä viittausta kuvien alkuperästä. Tämä on minusta ikävää ja väärin kuvan julkaisijaa kohtaan. Ja, tuo luvan kysyminen on aivan totta, varmasti unohtuu helposti.

  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Minäkin olen kuullut, että jotkut bloggaajat käyttävät surutta muiden kuvia ja vieläpä ilman lähdeviitteitä. Kyseisiin blogeihin en ole itse törmännyt (eivätkä löydy minun lukulistalta), mutta tuo on vielä törkeämpää kuin satunnainen kuvien jakaminen facebookissa. Täysin säännöllistä, suunniteltua ja rikollista. Huh! Ihan kiehahti taas :D

   Kivaa torstaita!

   Poista
 3. Erinomainen postaus, komppaan! Tuo verkkokauppojen tuotteista tehtyjen kollaasien postaus on itselläkin sellainen, mitä en ole itseasiassa aiemmin edes ajatellut tätä kautta. Olen toki lähteen aina maininnut niiden yhteydessä, mutta tokihan tämäkin on verkkokauppa-/ tuotekohtainen, monella kaupalla lukee ehdoissa että saa käyttää, jos mainitaan kaupan nimi. Mutta nyt kyllä itsekin pitää tarkemmin miettiä tuota! :)

  Oman blogikuvan löytäminen eräästä facebookin sisustusryhmästä oli kyllä hassu tunne, juurikin kun siihen ei edes viitattu mitenkään :D Itse heitin huumorilla kommentteihin, että onpa hieno kuva vaikka itse sanonkin, johon sitten kuvan ottaja tarttui ja pahoitteli lähteen puutetta. Mutta eihän näihin aina huumoria riitä, etenkin jos kuvaan liitetään jollain tapaa negatiivista asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkään en tuota verkkokauppa-asiaa ollut aiemmin edes ajatellut, mutta asiaa kun netistä tutkin, niin kyllähän se on verkkokauppa-/tuotekohtainen. Jos yritys itse valmistaa ja kuvaa tuotteensa verkkokauppaan, silloinhan luvan kysyminen tuotekuvien käyttöön on helppoa (ja osalla yrityksistä kuvien "vapaasta" käytöstä saattaa jopa olla maininta verkkosivuilla). Jos taas yritys on eri tuotemerkkejä jälleenmyyvä verkkokauppa, tuotekuvat voivat hyvinkin olla maahantuojan tai ulkomaisen yrityksen omaisuutta. Tällöin ko. verkkokauppa ei voi päättää kuvien käytöstä. Metsästys- ja kalastustarvikealalla on meno mennyt jo niin hurjaksi, että jotkut kotimaiset verkkokaupat käyttävät omilla sivuillaan luvatta kilpailijoiden tuotekuvia. Itse en ainakaan haluaisi kyseisiä kuvia linkittää varastavan verkkokaupan sivuille...

   Toi sun kommentti on ollut kyllä ihan huippu! Ystävällisesti minäkin olen omiin kuviini kommentoinut ja kaikki ovat pahoitelleet kuvan luvatonta käyttöä ja poistaneet julkaisun. Kyse onkin monesti tietämättömyydestä eikä tahallisesta ilkeilystä, mutta sitä suuremmalla syyllä asioihin täytyy puuttua. Eihän ihmiset opi, jos asia hiljaa hyväksytään :)

   Poista
 4. Hyvä postaus ja aina ajankohtainen aihe! Mutta eikös promokuvia ja juuri esimerkiksi tuotekuvia verkkokaupasta saa jakaa lupaa kysymättä? Näin olen ymmärtänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Tuohon jo Katjalle vastasinkin, että tuotekuvat ovat ymmärtääkseni aina verkkokauppa-/tuotekohtaisia. Jos yritys itse valmistaa ja kuvaa tuotteensa verkkokauppaan, luvan kysyminen on helppoa ja se voidaan verkkosivuilla mainitakin, että kuvia saa käyttää, kunhan linkittää lähteen ko. yrityksen sivuille. Hankalampi juttu onkin jälleenmyyvät verkkokaupat, he kun eivät todennäköisesti itse omista tuotekuvia, vaan maahantuoja tai ulkomainen yritys omaa niihin oikeudet. Sisustuspuolella meno ei toivottavasti ole mennyt yhtä hurjaksi kuin metsästys- ja kalastustarvikealalla, siellä kun jopa kotimaiset verkkokaupat käyttävät luvatta kilpailijoiden omistamia tuotekuvia omilla verkkosivuillaan. Ja itse en ainakaan haluaisi vahingossa linkittää kollaasin kuvia sellaisen verkkokaupan sivuille, joka lähtökohtaisesti on kuvat varastanut.

   Koskaan en ole kuullut mistään yleisestä ohjeesta, että tuotekuvia saisi automaattisesti jakaa. Voin toki olla väärässä :) Ja jos ihan oikeasti miettii käytännössä, niin sehän on vain yrityksille ilmaista mainosta, kun heidän tuotekuviaan kollaaseihin kerää ja niihin asianmukaisesti linkittää verkkokaupan sivun. Tuskin kukaan bloggaaja on siitä joutunut maksumieheksi. Hyvä olisi kuitenkin aina muistaa, että nämä kuva-asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin aluksi saattaisi ajatella :)

   Poista
 5. En usko, että on ketään, kuka EI olisi jakanut kuvia netistä...
  Omalle kohdalle osunut törkein luvaton käyttö osui silmiini YouTubessa, kun eräs italialainen herra oli kopioinut erään videoni osaksi omaansa! Herra oli vain kääntänyt sen peilikuvaksi, joka on ilmeisesti yleinen tapa välttää käytöstä kiinni jääminen... Suututti, mutta annoi asian olla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti totta, että jokainen meistä on joskus jakanut luvatta kuvia netissä. Se ei kuitenkaan tee siitä sen oikeampaa ja jotta asia muuttuisi (edes yksi kuva kerrallaan), pitää siitä mielestäni puhua avoimesti. Olen alle kolmekymppinen, eikä minun peruskouluajoillani opetettu tietotekniikkaa tai tekijänoikeuksia. Eihän siis voi olettaa, että minua vanhemmat ihmiset osaisivat automaattisesti kaikki nettisäännöt. Siksi tekijänoikeuksista on hyvä välillä muistutella ja nostaa asia esiin :)

   Tuo sinun kokemasi on kyllä jo melkoista, kaikkea ne ihmiset keksiikin välttääkseen kiinni jäämisen.... Minä olisin kyllä sinun tilanteessasi nostanut mekkalan :D

   Poista
 6. Tärkeä asia! Hyvä että nostit esille! :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.