SOCIAL MEDIA

Pari nopeeta valaistuksesta

Puhuimme viimeksi sisustussuunnitteluopinnoissa valaistuksesta ja nyt onkin pakko tunnustaa, että meillä on valaistusasiat olleet täysin retuperällä. Olen sen kyllä alusta saakka tiennyt, mutta vasta nyt asia häiritsi niin paljon, että sain tehtyä sille jotakin. Vessan ja kylppärin kellertävistä hehkulampuista olikin luonteva aloittaa, ne kun ovat tähän aikaan vuodesta ne harvat valot, joita tulee pidettyä päällä.Koska valaistuksesta saisi asiaa ihan oman blogin verran, nostan esille vain ne itselleni tärkeimmät jutut - valon määrän (lumen) sekä värilämpötilan (kelvin). Ja sinne lamppukaupoille mennessä on hyvä tietää myös, millaista lampun kantaa on etsimässä (E27, E14 vai nastakanta) ja mihin tarkoitukseen (esimerkiksi saunaan ei voi laittaa mitä tahansa lamppua).

Lumen (lm) kertoo valon määrän. Mitä suurempi lumen-arvo, sitä enemmän lamppu tuottaa valoa. Lamppujen valotehoa ei voikaan enää nykyään vertailla wattien perusteella. Jotta esimerkiksi ledilampun tuottama valon määrä vastaisi vanhaa 40 watin hehkulamppua, täytyisi ledilampun valovirran olla n. 470 lumenia. 60 watin hehkulamppua vastaisi puolestaan n. 800 lumenia.

Kelvin (K) kertoo lampun värisävyn. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottama valon väri on. Tavallisen hehkulampun värilämpötila on 2700 K ja se koetaankin yleensä lämpimäksi, hieman kellertäväksi valoksi. Halogeenit ovat värilämpötilaltaan 3000 K ja ledilamppuja on saatavilla 2700 kelvinistä ylöspäin. 4000 K näkyy kirkkaana valkoisena valona ja itse koenkin sen hyvin raikkaana. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että päivänvalo on 5500 K.


No millaiset lamput minä sitten ostin? Ruokaostoksilla käydessäni päätin samalla vilkaista Prisman lamppuosaston ja yllätyksekseni löysin hyllystä 4000 kelvinin ledilamput, vieläpä sopivalla kannalla. Minä kun olin varautunut siihen, ettei päivittäistavarakaupasta löydy kuin sitä keltaista valoa. Koska lampuissa oli lisäksi 820 lumenia, ero vanhoihin 40 watin hehkulamppuihin on huikea. Vessa raikastuikin silmissä ja nyt se uusi lattiakin näyttää siltä miltä pitää. Mieleeni nousikin yksi kysymys: Miten ihmeessä olemme aikaisemmin nähneet mitään?


Valoa alkaneeseen viikkoon!

P.S. Olethan muistanut osallistua huikeaan Monamii Designin arvontaan

12 kommenttia :

 1. Kiva postaus. Kiitos! Tuohon lamppuvalintaan onkin syytä kiinnittää huomiota. Meillä oli onneksi asiantunteva sähkömies rakennusvaiheessa ja hän meille kaikki lamput hankki valaisimiin ja asensi. Myöhemmin on sitten neuvonut pöytälamppujen valinnan kanssa. Näitä ohjeita noudattaen, hankin (tai mieheni hankkii) aina uuden samanlaisen lampun.
  Mutta, tuo teidän WC muutos on huima. Pikku juttu, mutta suuri vaikutus.
  Aurinkoista tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos on hyötyä :) Asiansa osaava sähkömies on muuten kullanarvoinen. Siltäkin alalta kun löytyy kaikenlaista tallaajaa :D Mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 2. Thanks! Siis niin paljon parempi tuo uusi lamppu! Hyvä sinä :) Taidan kiertää tänään tokmannin kautta kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aiJAA! Mä oon aina inhonnut tuota keltaista valoa, mutta ei vaan oo saanut aikaiseksi (eikä ymmärtänyt asiasta mitään). Mut hei, parempi myöhään kuin ei milloinkaan :D

   Poista
 3. Sen jälkeen kun tosiaan kurssilla tuli tota valo-oppia, lamppujen (tai siis anteeks, polttimoiden.. :)) valinnasta tuli oikeastaan tosi mielenkiintoista. Valon värillä ja värintoistolla ja kaikella kun todellakin ON ihan älyttömän iso merkitys ja kiinnittämällä siihen huomiota voi pelastaa niin paljon. Tykkään aiheesta tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun elämässä sisustuksesta puhuttaessa lamppu on lamppu ja valaisin on valaisin :) Polttimot löytyy sitten autosta :D Mutta joo, on kyllä älyttömän mielenkiintoinen aihe. Ja oikeanlaisella valaistuksella pelastaa kyllä paljon!

   Poista
 4. Asiaa kirjoitat. Tykkään itsekin tuosta n. 4000 K;n värisävystä. Joskin eri valmistajilla niissä saattaa hienoisia eroja olla. Päivänvalo on taas tietyissä tiloissa todella toimiva vaikka se yleensä koetaankin liian kylmänä. Mukavia opiskeluhetkiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänvalo varmaan toimiikin tietyissä paikoissa ja varmasti näyttää upealta :) Törmäsin tässä lampunvaihtoprojektissa sellaiseen ongelmaan, että meiltä kun löytyy muutama halogeeneillä toimiva valaisin, niin niihin saankin varmaan etsiä 4000 kelvinin lamppuja... Kiitos, huippua huomata olevansa oikealla tiellä!

   Poista
 5. Voi wau! Tuo ero vessakuvissa on silmiinpistävän tehokas! Nyt alan treenaamaan, kuinka tallennan tämän postauksen puhelimeeni kirjainmerkkeihin, jotta löydän sen sit nopeesti kaupassa ollessani!

  Kiitos tästä Jossu! Mä uskon,että sä juuri ratkaisit muutaman ensi talvena odottavan ongelman :D

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.