SOCIAL MEDIA

Puukiuasta valitsemassa: Maxi-IKI vs. Harvia Legend

V:n mökkiaitan remontti on viimeisiä silauksia vaille valmis (ja kuvia tulossa heti, kun kuvaamaan ehdin), joten seuraavaksi voimme keskittyä mökkisaunaan. Alun perin ajattelimme siirtää saunan remonttia ensi kesään, mutta huhtikuussa mökillä käydessämme, V astui saunan lahonneesta lattiasta läpi. Keskellä saunaa ammottava reikä ratkaisikin remonttiaikataulun puolestamme, joten tällekään kesälle ei tule tekemisen puutetta. Aiomme repiä paneloidun saunan täysin auki, jotta näemme, onko kosteus noussut hirsiseiniin. Tämä mahdollistaa myös saunan kokonaisvaltaisen uusimisen ja päätimmekin laajentaa saunaa lähes käyttämättä jääneen pukutilan verran. Itse ainakin arvostan väljää, toimivaa ja ennen kaikkea turvallista pesutilaa kantovedellä pestäessä, vanhassa saunassa kun sai jatkuvasti varoa polttamasta itseään kuumaan kiukaaseen. Uusi sauna onkin jo pääpiirteittäin suunniteltu ja tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus aloittaa vanhan saunan purkuhommat ja toivottavasti päästä myös uutta lattiaa rakentamaan.


Puukiuas onkin ainoa, joka on tuottanut valinnan vaikeutta. Uudella saunalla tulee olemaan kokoa noin 20 m3, jonka lisäksi eristämätön hirsiseinä kasvattaa kiukaan tehontarvetta. Tekniset ja ulkonäölliset asiat huomioon ottaen, kärkikaksikkoon on noussut Harvia Legend 300 sekä IKI-kiukaan Maxi-IKI.

Kuvat: Harvia ja IKI-kiuas

Olimme jo ulkomuodon (ja mustan värin) vuoksi kallistumassa Harvian Legend -kiukaaseen, mutta jokin siinä kuitenkin tökki. Aikamme asiaa googletettuamme, löysimme paljon keskusteluja, joissa Legendin kerrottiin ruostuneen ja mustan maalin rapisseen alle kahdessa vuodessa. Myös takuuasioiden hoitaminen Harvian kanssa on ollut useamman ihmisen mielestä erittäin hankalaa eikä ko. firmasta ole saatu asianmukaista palvelua. Jotta päätöksemme ei kuitenkaan perustuisi pelkkään toisen käden tietoon, V selvitteli kiukaiden rakenteita. Maxi-IKI -kiukaassa 360 asteen komponenttirakenteinen kiertoputki kulkee kiukaan sisällä, kivimassan välissä, mikä takaa kivien tasaisen lämpiämisen. Harviassa puolestaan on perinteinen kamiinaratkaisu, jossa putki nousee tulipesästä suoraan ylöspäin. Meillä ainakin nousi epäilys siitä, mahtaako Harviassa alimmat kivet lämmetä ollenkaan. Ja jotta päätöksemme olisi vielä helpompi, IKI-kiukaan perustaja Jouni Kerrman on ollut se ensimmäinen verkkovaipparakenteisen kiukaan kehittäjä. Annettakoon siis kunnia hänelle, jolle se kuuluu. Meidän äänemme (ja rahamme!) päätyvät näillä näkymin IKI-kiukaan laariin.

Onko sinulla kokemusta jommasta kummasta kiukaasta?

4 kommenttia :

 1. Ei ole kokemusta, mutta vaikka itsekin ihan pelkän ulkonäön perusteella olisin varmaan valinnut Harvian, arvostan noita teidän IKI-päätöksen pohjana olevia perusteluita! Erityisesti tuo "annettakoon siis kunnia hänelle, jolle se kuuluu" kuulostaa mun korvaan suorastaan sydäntä (ja saunaa...) lämmittävältä. Peukut siis sille ja semppiä remonttiin <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kiukaan ostaminen tulee ainakin olemaan viimeisen päälle harkittu hankinta :) Itse asiassa V oli se, joka ensimmäisenä kävi tuosta alkuperäisestä kehittäjästä puhumaan ja nykyään huomaan kiinnittäväni näihin tekijänoikeusasioihin aiempaa enemmän huomiota (liekö alan opiskelun tuomaa järkeä vai mitä?). Vaikka kiukaalle tuskin patenttia tai tekijänoikeussuojaa voi nykyaikana hakea, haluan ainakin itse tukea uudenlaisten innovaatioiden alkuperäistä tekijää: enhän minä design huonekaluistakaan halua kopioita kotiini :D Ja kyllä, ennen kuin kukaan ehtii näsäviisastelemaan, niin tiedän, että IKI-kiukaan nostamat kopiointisyytteet Harviaa vastaan menivät oikeudessa nurin. Mutta kyllähän sen nyt jokainen silmällä näkee, mistä tuo Harvia on muotonsa ottanut... :D

   Kiitos tsempeistä, niitä taidetaan tarvita <3

   Poista
 2. Kokemukseni mukaan kaikki tuollaiset avotötterökiukaat antaa todella huonot löylyt. Suosittelisin siis ihan perinteistä kiuasta!

  Kiira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän ystävien pihasaunassa on virolainen verkkovaippainen kiuas ja siinä on ainakin hyvät löylyt. Mutta nämähän ovat vähän makuasioita, me kun tykätään pehmeistä ja "kosteista" löylyistä eikä sellaisista kuivista :) Mutta pidetään perinteisetkin kiukaat vielä mielessä!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.