SOCIAL MEDIA

Herkkuaamiainen

Tiedättekö ne aamut, kun voi maata sängyssä kellosta välittämättä, katsella kattoon ja miettiä syntyjä syviä. Sulkea silmät, jos unta vielä sattuisi riittämään ja jos ei, niin nousta ylös vasta kun huvittaa. Nauttia aamupala rauhassa ja kulkea pitkälle päivään yöpaidassa ja villasukissa. Ne aamut ovat parhaita.

Eräänä tällaisena aamuna, katoin aamupalapöydän tavallista paremmin ja leivoin itse sämpylöitä.



Taikinan olin tehnyt edellisenä iltana käyttäen Myllyn Paras reseptiä. Tämä on ehdoton suosikkini sämpyläohjeista ja todella yksinkertainen valmistaa. Laitanpa ohjeen tännekin muistiin.

Aamulla leivottavat sämpylät (n. 12kpl)

3 dl maitoa, piimää tai vettä
15 g hiivaa tai 6 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
6-7 dl sämpyläjauhoa
TAI
4-5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
+ 1½ dl kaurahiutaleita
+ 1½ dl ruishiutaleita

TEE TAIKINA ILLALLA VALMIIKSI: Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauholla. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä yöksi jääkaappiin.

AAMULLA: Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15 min.





Itse en kohota sämpylöitä 40 asteessa lainkaan, vaan laitan sämpylät uuniin kohoamaan uunin lämpiämisen ajaksi. Ripottelen lisäksi sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä ennen paistamista.


Sämpylöiden lisäksi herkkuaamiaiseen kuului smoothie, jonka valmistan yleisimmin rahkasta, banaanista ja marjoista. Minä tykkään juoda sen lasista...


... ja V puolestaan syö sen kulhosta myslin kera.


Iloista perjantaita!

12 kommenttia :

  1. Itse leivotut sämpylät –nam! Rauhallinen aamiainen olisi minunkin mieleen. Sitä on harvemmin tarjolla näin kahden pienen lapsen kanssa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan, kiva kun jätit kommenttia! Lapsiperheissä rauhalliset aamut ovat varmaankin harvinaisuus... Meillä ei lapsia onneksi ole :)

      Poista
  2. Tuollaiset rennot aamut ovat ihanuutta! Joskus on kiva aamiainenkin syödä hieman ns. paremmin.
    Kiitti reseptistä. Täytyy tuota joskus testailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitaat aamut on ihan parhaita! Ja toi resepti on maailman yksinkertaisin, kun mäkin siinä onnistun :D

      Poista
  3. Nammss, herkkuaamiaiset ovat parhaita ja meilläkin harrastetaan niitä välillä kotona :).

    Kivaa viikonloppua Jossu.

    VastaaPoista
  4. Ihania arjen iloja - silloin kun on aikaa! Ja nyt kun lomakin alkaa, saattaa sitä aikaa jopa löytyä. Jopa sämpylöiden paistoon aamulla - Isäntä lentää takamuksilleen siitä ihmeestä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöiset arjen pienet jutut kyllä piristää kummasti! Kannattaa ehdottomasti yllättää isäntä - ei meinaan ole vaikeita nuo sämpylät!

      Poista
  5. Vähän samanlaisista ajatuksista itsekin kirjoittelin :) ihania aamuja ja sämpylöitä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin lukemassa sinun kirjoituksesi :) Harmi kun mulla ei ole lomaa ennen ensi kesää.... Onneksi on vapaapäiviä!

      Poista
  6. Mä haluun tulla teille aamiaiselle kans! ;D
    Ai että miten ihanan näköistä. Pitäisköhän leipoo sämpylöitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan! Kyllä mä sulle voin tuollaiset leipoa :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, ei vaadi muuta kuin mittausta, sekoitusta ja sämpylöiden pyörittelyä :D

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.